Make your own free website on Tripod.com

Egyptiske Guder

Home

Gudene | Gudekart | Sagn, Myter, historier og legender | Kongene
Sagn, Myter, historier og legender

Her er alt som ikke har plass noen andre steder

Død

Syv trinn til udødelighet

I

Etter at den døde kroppen var blitt vasket med vin og krydder, ble alle deler som kunne råtne, fjernet. De som balsamerte fjernet først hjernen gjennom nesen, med en lang krok. Etterpå lagde de et langt dypt snitt i magen, og tok ut alle organene, lungene, magesekken, leveren og tarmene.

II

Kroppen ble stappet full av klumper med sterkt, tørt salt kalt Niton. Så ble kroppen helt dekket av natron og plassert på en sofa som skrånet, dette for at alle kroppsvæskene skulle renne ut. Alt ble samlet i krukker og begravet sammen med kroppen.

III

Mens kroppen tørket, ble alle indre organer tørket og behandlet med natron. Deretter ble de omstendelig surret med lange biter av lin, plassert i små kister, og så igjen plassert i en kiste som hadde fire rom. Alle fire rom hadde et lokk med bilde av faraoen.

IV

Etter 4o dager ble kroppen, som nå var helt tørr og krympet, sjekket for råte,  vasket både på inn- og utsiden med oljer og duftende krydder.

V

Mumiens hode og kropp ble pakket (innvendig) i lintøy dyppet i duftende oljer. På denne måten kunne kroppen få tilbake den fasongen den hadde i live. Når dette så var gjort, kunne mumien ble dekket av smykker laget av gull og edelstener.

VI

Hele kroppen ble så dekket av lange li remser, helt til kroppen hadde riktig fasong igjen. Dette var en komplisert jobb og kunne strekke seg utover en hel uke. Små magiske gjenstander ble plassert foreskjellige steder mellom lagene av lin, dette ville beskytte sjelen på sin vei til det neste liv.

VII

Når mumien var ferdig pakket, ble hodet dekket av en portrett-maske, slik at sjelen kunne kjenne igjen kroppen sin. Mumien med maske på ble plassert i en rekke pyntede trekister , den ene utenpå den andre. Til slutt la man trekistene i en sarkofag.

 

glyphic1-death_and_buriel.gif

opmouth-mummification.gif